Bebeğin içinde bulunduğu dönemde ihtiyacı olan şeyleri tam olarak almasını sağlayacak bir beslenme şekli ve bu beslenmenin içerisinde ne olması gerektiği bebeğin beyin gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Bebeklerin beyin ve sinir gelişimi sağlıklı bir erişkin olmaları için gereklidir. Bebek beslenmesinde beyin gelişimi açısından önemli ögeler şöyle sıralanabilir:
Proteinler: Büyüme sürecinde beyin hücrelerinin gelişimi için oldukça önemlidir. Protein en çok süt, et, yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Bunun yanında proteince zengin sebzeler arasında soya, bakliyat ve tohumları sayabiliriz. İyi bir bebek maması yüksek kalitede protein içermelidir.
Yağlar: Beynin %70’i yağdan oluşur. Bazı yağlar beyin fonksiyonlarının gerçekleşmesi için mutlaka gereklidir. Özellikle omega-3 yağ asitleri beynin sağlıklı gelişimi için özellikle önemlidir. Somon, ringa ve sardalye gibi balıklarda bol miktarda omega-3 bulunur. Bunun yanında esansiyel yağ asitlerinin en iyi bitkisel kaynaklarından biri keten tohumudur.
Demir: Beyin ve sinir sisteminin sağlıklı gelişmesi ve fonksiyon göstermesinde kritik öneme sahiptir. Özellikle erken yaşlardaki demir eksikliği ve buna bağlı anemi, davranış değişiklikleri ve nöral gelişimde problemlere neden olacaktır. Diyette eksikliği en çok görülen minerallerden biri olan demir, oksijeni beyne taşıyan kırmızı kan hücrelerinin görevlerini yapabilmesi için olmazsa olmaz öneme sahiptir.
A vitamini: Görmede büyük öneme sahip olan A vitamini, bebeklerin beslenmesinde önemle üzerinde durulması gereken bir vitamindir. Tatlı patates, balkabağı, havuç, kayısı ve ıspanakta bol miktarda bulunan A vitamini iyi bir bebek mamasında yeterli miktarda bulunmalıdır.
B vitamini: B vitamini tahıllar, et ve kuru baklagiller içeren birçok gıdada bulunur. Karbonhidrat metabolizmasında önemli roller alan B vitamini görmeyi desteklerken, sinir hücrelerini çevreleyen koruyucu miyelin kılıfın sağlıklı kalmasını sağlar.
Tüm bu yukarıda belirttiklerimiz bebeğin beyin gelişimi için olmazsa olmaz olanlardır. Elbette bunların haricinde bebek beslenmesinde önemli birçok nokta vardır. Zira bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi bağışıklık ve sinir sistemi gelişimini olumlu yönde etkileyecek bir unsurdur. Bebeklerde bu ilk 6 ayın yanı sıra 0-3 yaş arası bağışıklık sisteminin en al düzeyde olduğu dönemdir. Bağışıklık hücrelerinin ise yaklaşık %70’i sindirim sisteminde bulunuyor. Anne sütü sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin çoğunun gelişimini destekliyor ve bu sayede bağışıklık sistemine yardımcı oluyor.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM