New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Leonardo Trasande, ''obeziteye genellikle, çoğunlukla sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının neden olduğunu düşündüklerini, ancak zamanla yapılan araştırmaların bunun daha karmaşık olduğu fikrini verdiğini'' belirtti.
Uluslararası Obezite dergisinde bugün yayımlanan araştırmaya katılan araştırmacılardan Trasande, bağırsaklardaki bakterilerin kalorinin emilim şeklinde önemli bir rol oynayabileceğini söyleyerek, özellikle çok küçük yaşta antibiyotik kullanmanın bağırsaklarda bulunan ve alınan besinlerin sindirilme şekli üzerinde etkisi olan, başka bir deyişle zayıf kalmayı sağlayan, bazı bakterileri öldürebileceğini kaydetti.
Araştırmacılar, 1991 ve 1992'de İngiltere Avon'da doğan 11 bin 532 çocuğun antibiyotik kullanımını incelediler.
Araştırmada, yaşamlarının ilk beş ayında antibiyotik verilen bebeklerin verilmeyen bebeklere oranla daha kilolu olduğu ortaya çıktı. Kilo farkı, 10 ay ila 20 ay arasındaki yaş döneminde azken, bu oranın daha sonra arttığı ve 3 yıl 2 aya ulaştıkları dönemde, yaşamlarının ilk dönemlerinde antibiyotikle tedavi edilen çocukların obezite riskinin yüzde 22 daha fazla olduğu belirtildi.
5. aydan sonra antibiyotik tedavisi gören bebeklerin kilolarıyla diğer bebeklerin kiloları arasında ise önemli bir fark olmadığı kaydedildi.
New York Üniversitesi'nden bir başka araştırmacı Jan Blustein, ''antibiyotiğin, daha kilolu inek yetiştirilmesi için işe yarar bir yöntem olduğunu hayvan yetiştiricilerin uzun bir zamandır bildiklerini'' söyleyerek, ''bu bulgularını teyit etmek için başka çalışmalar yapmaları gerekse bile titizlikle yaptıkları araştırmanın, antibiyotik kullanımının insanların özellikle de çocukların kilo alması üzerinde etkisi olduğu fikrini verdiğini'' bildirdi.
SABAH
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM