Çocuklar konusunda hassas olacağım derken yapılan yanlışlara en büyük örneklerden biri de bir yaşından küçük bebeklere yedirilen baldır.
Bir yaşına kadar, özellikle ilk 6 ay bebek beslenmesinde tercih edilecek yegane besin aslında anne sütüdür. Anne sütü, daha gelişimi tamamlanmamış ve hassas yapıda bulunan bebeğin sindirim sistemine hem en uygun besindir, hem de enerji gereksinimini dengeli bir şekilde karşılama kapasitesine sahiptir.
Ne yazık ki anneler bu konuda yanlış bir algıya kapılıyorlar. Bebeğe dışarıdan verdikleri her takviyeyi, bebeğin faydasına olarak düşünüyorlar. Ama durum öyle değil. İnek sütü ve bal bebeğe “doğal” olduğundan dolayı gönül rahatlığı ile verilen ürünler olduğu için özellikle bal üzerinde durmayı yeğledim.
Bal gibi muhteşem bir gıdanın düşünüldüğünün aksine bebek bünyesinde yol açacağı durumlardan en önemlisi botulizmdir. Arılar bal yapmak için nektar toplarlarken botulizm sporlarını da beraber alıp farkında olmadan bal yapımında kullanabilirler. Bu bir bakteridir ve doğada yaygın olarak bulunur. Yetişkinlerde bu durum sindirim sisteminde tolere edilebilir ama bebekler henüz bunu tolere edebilecek durumda değildirler. Bebeklerde, hem savunma sistemi yeterli gelişmemiştir hem de mide hala ancak anne sütünü hazmedebilecek durumdadır, yani verilecek ek şeyler mideye ağır gelebilir. Botulizm zehirlenmesi yaşayan bebek nefes alma ve yutkunma zorluğu çekebilir. Ya da bebek bunun neticesine kusabilir. Kusması bu durumda daha iyi olarak algılanabilir.
Tüm bunlardan sonra yinelemekte fayda olacağını düşünüyorum. Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, bebek açısından en faydalı tercih olacaktır. 6 aydan sonra yavaş yavaş meyve püreleri verilebilmektedir. Özellikle elma, bu noktada tercih edilebilecek ilk meyvedir. Burada da eklemek istediğim bir anekdot var; meyve püresi hazırlarken meyveleri asla metal aksamla temas ettirmemeniz. Yani, hazırlayacağınız püreyi metal olmayan bir ezici ya da püre kaşığı ile hazırlamanız, besin değerini muhafaza açısından oldukça önemlidir.
Kaynaklar:
http://phys.org/news/2011-04-genetically-cows-human-breast.html
Larse, B., "Human Milk Oligosaccharides.prebiotics and beyond", Nutrition Reviews, Cilt 67 (ek 2), s. 183-191, 2009.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM