Bu toplantıdaki konuğumuz Bayrampaşa Belediye Başkanı Eczacı Atilla Aydıner idi.
Toplantıda Aydıner ile bir araya gelen eczacılarımız güncel konular ve eczacılık mesleğinde yaşananlar üzerine fikir alışverişinde bulundular.
Bu görüşmede aldığımız bazı bilgiler şunlardır:
Derneğimizin bastığı, Dr. Mahmut Tokaç imzalı Osmanlıdan günümüze Eczacılık mevzuatlarını kapsayan Kırmızı Çizgi Kitabının Dernek Başkanımız tarafından Sn. Aydıner'e takdimi...
Bugün eczacılığın en önemli sıkıntısı sizce nedir?
Eczacılıktaki en büyük sıkıntı ilaç fiyatlarının düşmesidir diyebiliriz. Ancak yıllardır aksi yönde işleyen bir durum vardı. Zamanında oluşan açıklar yine o zamanlar çok yüksek fiyatlarla satılan ilaçlar sebebiyle ortaya çıktı. Eskiden 50 TL’ye satılan bir ilaç şimdi 5 TL’ye satılıyor ve bu satış üzerinden de hala kâr elde ediliyor. Bu durumun bizi düşündürmeli kanaatindeyim. Belki eczanemize gelen reçete sayısı değişmedi. Lâkin reçetenin bize bıraktığı para değişti. Meslek adına gördüğüm en büyük sıkıntı ilaç fiyatlarının düşüşü olarak görüyorum.
Peki, bireysel anlamda günümüz eczacısının sıkıntıları sizce nedir?
Eczacılar olarak biz ne yazık ki ekonomiden anlamıyoruz. Günlük olarak kasamıza giren paranın hepsini kar zannediyoruz. Gün sonu da bu kârımız olarak gördüğümüz parayı cebimize atıp gidiyoruz. Eczane eczacısının muhasebe tekniği öğrenmesi şarttır. Kasaya giren parayı tamamen muhasebecinin tekeline bırakmamalıdır. Eczacı kârını- zararını kendisi de takip etmeli ve edebilmelidir.
Yeni mezun olan eczacıların bu dönemde ne gibi konularda dikkatli olması gerekir?
Şu an var olan ciddi bir eczane kapanma potansiyeli var. Yeni mezun olan eczacı bugün bu şartları göz ardı ederek davranıyor. Mezun olduğunda açmak istediği eczanede, kendisini nelerin beklediğini bilmiyor. Oysaki yatırdığınız sermaye çok büyük ve kârınız bellidir. Biz eskiden eczane açmak için yatırdığımız parayı çok kısa zamanda toparlardık. Durum eskiden olduğu gibi değil. Yeni mezun olanların bunu da muhakkak göz önüne alması gerekir.
Yönetim Kurulu Asil üyemiz Sn.Ecz. Vahap Dutoğlu ve Bayrampaşa Beld. Bak. Sn. Ecz. Atilla Aydıner
Eczacılar olarak kendi içimizdeki tutumumuzu nasıl değerlendiriyorsunuz?
‘Eczacılar olarak birbirimize karşı içinde olmamız gereken net bir tutum var.’ diye düşünüyorum. Eczacı camiasındaki tüm arkadaşlar olarak birbirimizi sevmeliyiz. Mesleğin geleceği için birlik beraberlik içinde olmalıyız. Elbette bunun ne kadar uygulanabilir olduğunu bilemeyiz. Lakin eczacılar olarak bu noktadaki duruşumuzu sorgulamamız lazımdır. Ona göre de konumumuzu yeniden revize edebiliriz.
Eczacı Sivil Toplum Kuruluşlarının Eczacılıkta ne gibi rolü vardır?
Eczacılıkta sivil toplum kuruluşlarının hareketleri çok önemli bir yer tutuyor. Kurulan Dernekler ve Vakıflar eczacı tabanı bir arada tutarken aynı zamanda hem akademiği desteklemeli hem de diğer derneklerle iletişim halinde olmalıdır.
Bayrampaşa Beld. Bak. Sn. Ecz. Atilla Aydıner ile İVEK Derneği üyeleri hatıra fotoğrafı
Yeni Eczacılık yasasında var olması gündemde olan iskân ve nâkil konusundaki sorunlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yeni yasa da iskânı olmayan eczacıların İstanbul açısından sorunları yoktur. Zira İstanbul’da iskânı olmayan bina yok. Ancak diğer eczacıların bu konudaki hassasiyetini çok önemsiyorum. Yine bu konuda yapılacak olan çalışmaları da hassasiyetle takip edeceğim. Nakil konusunda ise yeni yasada yine ilçeler arası ve iller arası eczane taşıma hakkı veriliyor. Eczacıların ikamet ettiği ilçe ve il dışına eczanesini bir kere taşıma hakkı mevcuttur. Bu konuda eczacıların çok dikkat etmesi lazımdır.
İVEK Derneği / Özel Haber
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM