UIT Cambridge/ David Nutt'un makalesinden çeviri
İlaçların yan etkilerini engellemek ve insanların psikolojik tedavilerle bağımlılığı azaltmak ve uyuşturucu temelli sorunları durdurmak için bir takım farmakolojik gelişmeler söz konusu idi. Bundan sonra da ele alınması gerekenler, riskler ile yasal ve etik konular olacaktır.
Önümüzdeki 20 yıl içinde tartışmalı olacağını bildiğimiz bir konu ise, ilaçları etkisiz hale getirmek aşıların kullanılmasıdır. Zaten, kokainin aşırı doz kullanımıyla hastaneye gelen kişilerin kanına uyuşturucuyu temizlemek antikorlar verilir. Bu birkaç saat süren, kısa süreli tedavidir. Ama teorik olarak, aşılanan bir kişinin bağışıklık sistemi uyarılır ve beyindeki yan etki ile alakalı merkez baskılanmış olur.
Nikotin ve kokain bağımlıları için aşılar, bağımlılara yardımcı olmak için klinik geliştirme aşamasındadır. Bu işe yararsa, çocuk felci ve boğmaca aşıları ile bugün olduğu gibi, insanlara ilk etapta bir bağımlılığa bağışıklık geliştirici bir yöntem uygulanabilir olacaktır. Daha da tartışmalı aşılar ise, uyuşturucu ve alkol kullanımına karsı bağışıklık kazandırmak için çocuklara uygulanması üzerinedir. Kimilerine göre bu, insanların tercihlerine çocukluktan müdahale etmek olacağı için insan haklarına aykırı düşmektedir.
Yasal konumlarından dolayı, terapötik özelliğinde hayal gördürme olan ilaçlar üzerine yapılan çalışmalar son 40 yıldır çalışılabiliyor. Lakin bu araştırmalar son günlerde çok tutulur ve desteklenir olmaya başlamıştır. Psilosibin ve ibogaine gibi ilaçlar, bitkilerde bulunan psikoaktif maddelerin, opiatların, alkol ve nikotin gibi diğer uyuşturucu bağımlılığının üstesinden gelmek için yardımcı gibi görünmektedir. Sentetik versiyonlar, daha öngörülebilir ve daha az zararlı etkilere sahip olarak geliştirilebilir.
Çeviri: Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM