Biyometrik kimlik doğrulama sistemi, Bin 800’e yakın özel sağlık kuruluşu ile 100 kamu-vakıf üniversitesi ve diyaliz merkezlerinde uygulamaya başlıyor. Biyometrik kimlik doğrulamaya geçmeyen sağlık kurumları 1 Eylül'den itibaren hasta bakamayacak.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 67. Maddesine istinaden biyometrik kimlik doğrulama sisteminin kullanılması, Sağlık hizmeti sunan/üreten 2. Basamak sağlık tesislerinde ve Üniversite hastanelerinde daha önce 1 Nisan 2013 sonrasında 1 Temmuz 2013'e ertelenen uygulama SGK tarafından 01.09.2013 tarihine kadar zorunlu kılınmış idi. Üniversite hastaneleri için bu süre 01.09.2014 olarak yeniden uzaltılmıştı.
Biyometrik kimlik doğrulamaya geçmeyen kurumlar hasta bakamayacak
Avuç içi damar okuma sistemine geçişte bin 800'e yakın özel sağlık kuruluşu ve diyaliz merkezi, altyapı kurma mecburiyetinde. 1 Eylül'e kadar biyometrik kimlik doğrulamaya geçmeyen kurumlar hasta bakamayacak.
20 ilde (Biyometrik kimlik doğrulama sistemine 1 Nisan öncesi geçen iller; Ağrı, Amasya, Bartın, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Iğdır, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Sinop, Şırnak, Yozgat) uygulanan sistemin tüm Türkiye'de uygulama geçmesiyle artık başkasının kimliği üzerinde yapılan usulsüzlüklere son verilecek. Sadece 0-12 yaş arası çocuklar, elleri olmayanlar, avuç içi damar bütünlüğü bozulanlar ve acil hastalar sisteme dahil olmayacak. Cihazlar polikliniklere konulacak. SGK’nın 2 bine yakın sağlık kuruluşuna yaptığı yıllık 11 milyar liralık ödemeden bu yolla tasarrufa gidilecek.