İnönü Üniversitesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç, geliştirdiği cihazla koltuk altında aşırı terleme şikayeti bulunan 450 hastasının yüzde 80'ini ameliyatsız tedavi ettiğini bildirdi. Karakoç, terlemenin insanları sosyal olarak rahatsız ettiğini belirtti.
Özellikle koltuk altında aşırı terleme sonucu oluşan görüntünün insanların sosyal ortamlarda psikolojik olarak sorun yaşamalarına neden olabildiğini ifade eden Karakoç, genellikle aşırı terleyen insanların beyaz ve siyah dışında renkli kıyafetler giymekten kaçındığını söyledi. Karakoç, aşırı terleme sorunu yaşayan insanların sadece yaz aylarında, sıcaklarda değil, kış mevsiminde eksi 10 derece soğukta bile terlediklerini anlattı.
Laboratuvarlarında bu tür bölgesel aşırı terleme sorununun çözümü için "musluk suyu iyontoforezi" uygulaması gerçekleştirdiklerini kaydeden Karakoç, Dermotoloji Ana Bilim Dalına başvuran hastalardan tetkiklerine göre uygun görülenlerin kendilerine yönlendirildiğini, geliştirdikleri cihazla da hastalara tedaviyi uyguladıklarını söyledi.
ESNEK ELEKTROTLARLA GELİŞTİRİLEN CİHAZ KULLANILIYOR
Prof. Dr. Karakoç, koltuk altının anatomik yapısı dolayısıyla dünyada iyontoforez yönteminin bu bölge için kullanılamadığını bildirerek, "Bu yapıya uygun esnek elektrotlar sayesinde koltuk altında iyontoforez yöntemini kullanabileceğimiz bir cihaz geliştirdik. Türkiye'de ilk ve tek olarak bu cihaz bizim laboratuvarımızda kullanılıyor. 2010 yılından beri 450 hastaya bu modülü uyguladık ve hastaların yüzde 80'i bu tedaviye yanıt verdi. Aşırı terlemesi olan hastaların terleme şiddeti tedavinin ardından ortalama yüzde 70 oranında azaldı" diye konuştu.
Tedaviyle sadece uygulama bölgesindeki ter bezlerinin aktivitesinde azalma meydana geldiğini belirten Karakoç, bu bölgenin vücudun dar bir alanını oluşturduğu için genel vücut terlemesine etkisi olmadığını aktardı.
Karakoç, tedavinin uygulandığı bölgede küçük su toplamaları ve kızarıklıklar görülebildiğini dile getirdi.
AMELİYAT OLMAKTAN VAZGEÇTİ
Karakoç'un İnönü Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde okuyan hastası Benazir Kulcu, tedavi olmadan önce yaşadığı aşırı terleme sorununun kendisini çok rahatsız ettiğini söyledi.
Kış günlerinde dahi koltuk altının terlediğini ve terin kabanlarına kadar geçtiğini anlatan Kulcu, "Öğrencisiniz, toplumdasınız ve koltuk altlarınızın sürekli ıslak olması sizi gerçekten çok rahatsız ediyor. Renkli giyinemiyordum. Sürekli ya siyah ya da beyaz kıyafetler giyip, terim belli olmasın diye uğraşıyordum. Hep bir mahcubiyet oluyor. Siz ne kadar temiz olduğunuzu düşünseniz de karşıdan öyle görünmüyor. Bunun sıkıntılarını çok çektim" ifadelerini kullandı.
Ameliyat olarak ter bezlerini aldırmayı düşündüğü bir sırada derslerine de giren öğretim üyesi Yunus Karakoç'la tanıştığını ve kendisine bu tedavi önerildiğinde hiç düşünmeden kabul ettiğini vurgulayan Kulcu, tedavinin ilk dönemlerinde terlemesinde yüzde 50'ye yakın azalma olduğunu açıkladı.
Kulcu, "Tedaviden sonuç almaya başlayınca ameliyat olmaktan vazgeçtim. İkinci uygulamada terleme seviyem yüzde 60-70'lere kadar azaldı. Şimdi çok rahatım" dedi.
AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM