Normal hücre metabolizmasında oksijen kullanımı ile serbest radikaller oluşur ve bunlar hücrelere ve genetik materyaller gibi hücre içi yapılara zarar verirler. Diğer serbest radikal kaynakları ise sigara dumanı, alkol, nitrojen oksit ve ozon gibi kimyasal ajanlar, ultraviyole ışın ve diğer radyasyon formları gibi dış faktörlerdir. Serbest radikallerin hücrelere verdikleri zararlar onarılmazsa kanser veya kalp damar zayıflaması gibi önemli sağlık problemlerine yol açarlar.
Vücut tarafından üretilen serbest radikallerin hasarına karşı güçlü antioksidanlar arasında çinko, manganez, bakır gibi mineraller yer almaktadır. Selenyum ise hücreleri koruma amaçlı vücut tarafından üretilen glutatyon peroksidaz enziminin yapısına katılır. C vitamini, vücudun sudan oluşmuş bölümlerindeki temel antioksidandır. Vücudu en çok etkileyen hidroksil radikali ile yağların oksitlenmesinden sorumlu olan hidroperoksit radikalini temizler. Vücudun yağ dokularının temel antioksidanı olan E vitamini ise hidroperoksit radikalini nötralize ederek hücre membranlarındaki yağların, kan yağlarının, kolesterolün ve diğer yağ bileşiklerinin oksitlenmesini önler. Yağları oksitleyebilecek ısı, ışık, ağır metaller, serbest demir ve bakır, bazı ilaçlar ve çözücüler gibi pek çok zararlı etkenden yağları korur.
E vitamini ile birlikte selenyumun antioksidan etkisi, hücre mutasyonuna bağlı hastalıkları ve kardiyovasküler dejenerasyonu önleyerek, gööz ve eklemlerde çeşitli enflamatuar yanıtları düzenleyerek, immunolojik disfonksiyonları düzelterel yaşlanmayla gelen birçok yıkıma karşı koruma sağlar.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM