İshak Alaton’un da aralarında bulunduğu Danimarka ve İsveç’te yaşayan Türkler’in kurduğu Alvimedica, dünya şirketi olma yolunda ilerliyor. Anjiyoda kullanılan 13 ürünü Çatalca’da üreten şirket, Biocity adıyla kuracağı sağlık köyüyle dünya şirketlerinin üretimini Türkiye’ye taşıyacak. CEO Bozkurt, “3-4 yatırımcı da bizi bekliyor. Projemizi hayata geçirirsek 2023’te buradan 40 milyar dolarlık ihracat yapılacak” dedi
Aralarında İshak Alaton’un da bulunduğu Danimarka ve İsveç’te yaşayan Türk iş ve bilim adamlarının kurduğu Alvimedica, dünya şirketi olma yolunda ilerliyor. 4.5 yıl önce kurulan anjiyoda kullanılan stent, balon kateter gibi 13 farlı ürünü Çatalca‘daki tesislerinde üreten şirket, kısa sürede Avrupa’daki 3 büyük üreticiden biri haline geldi. Dünya genelinde ise 5’inci büyük şirket kurma hedefi koyan Alvimedica, 2017 yılında 900 milyon dolar cirolu bir şirket haline gelerek bu hedefine ulaşmayı planlıyor. Alvimedica, Çatalca’da Biocity adıyla kuracağı sağlık köyünde ise dünyanın dört bir yanından şirketlerin üretimini Türkiye’ye taşıyacak. Alvimedica’nın kurucularından ve CEO’su Cem Bozkurt, “125 milyon dolarlık yatırım için projemiz hazır. 3-4 tane büyük yabancı yatırımcı da bizi bekliyor. Bir dönem İrlanda’nın yaptığı gibi sağlık şirketlerinin üretimlerini ülkemize çekmek istiyoruz. Projemizi hayata geçirirsek 2023 yılında bu sağlık köyünden 40 milyar dolarlık ihracat yapılacak” dedi. Bozkurt, Biocity projesini Fransız Sofia Antipolis şirketiyle hayata geçireceklerini anlattı. Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
Yabancılar gelecek
“Çatalca’da üretici firmaların hem üretim hem de Ar-Ge merkezlerini kuracakları bir sağlık köyü kurma planımız var. Sofia Antipolis şu anda Kurtköy’de savunma sanayi için bir bölge tasarlıyor ama asıl sağlık alanında projelere ilgi duyuyorlar. Avrupa açısından ciddi bir fırsatımız var. İrlanda bu modeli yıllar önce gerçekleştirdi ve 210 üreticiyi ülkesine çekti. 250 bin göçmene iş verdi. Krizden sonra sıkıntı başladı. Şirketler buradan ayrılmak istiyor ve yer arıyor. Çin’de yatırım yapanlar da yer arayışında... İşte Biocity ile yer arayan bu firmaları hedefliyoruz. Zaten ağırlıklı olarak yurtdışındaki şirketleri buraya getirmek istiyoruz. Yıl sonuna kadar temel atmayı, 2014 yılı başında da ilk tesislerin çalışmaya başlamasını öngörüyoruz.”
Şu anda 40 ülkeye satış yaptıklarını ve bu sayıyı 70’e çıkaracaklarını belireten Bozkurt, satış ofisi açtıkları ülke sayısını da yıl sonuna kadar 10’a yükselteceklerini vurguladı. Şangay, Hindistan ve Hollanda’da kendi şirketlerini kurduklarını kaydeden Bozkurt, “Haziran ayında da Brezilya ve Arjantin şirketlerimizi kuracağız” dedi. Üretimlerinin yüzde 20’lik kısmının iç piyasaya satıldığını söyleyen Bozkurt, bu yılı 50 milyon dolar ciroyla tamamlayacaklarını belirtti.
Yabancı doktorlar iş ve eğitim için gelecek
KALP araştırmaları içih bir hastane kurmak istediklerini anlatan Cem Bozkurt, bu projeyi Avrupa Kardiyoloji Birliği ile birlikte hayata geçireceklerini vurguladı. Bozkurt, şöyle devam etti: “Burada hasta kabul edeceğiz ama ana hedefimiz Avrupa’dan araştırmaların burada yapılmasını sağlamak. Avrupa’nın önemli merkezlerinin başkanları gelip merkezimizde hem ders verecek hem de zor operasyonları bizzat yapacak. Eğitim programını Avrupa Kardiyoloji Birliği belirleyecek. 50 milyon dolarlık hastanede 50 doktor çalışacak. Bunların 15’i profesör olacak. Diğerleri ise 6 ay hem çalışacak hem de eğitim görüp sertifikasını alacak.”
Ar-Ge merkezi ilk olacak ürünler üzerinde çalışıyor
ŞU anda Ar-Ge merkezlerinde 30 civarında proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Cem Bozkurt, dünyada ilk niteliğinde ürünlere imza atacaklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Ar-Ge çalışmaları için son 3 yılda 8 milyon dolarlık bir harcama gerçekleştirdik. Hollanda ve Amerika’da Ar-Ge merkezleri kurduk. Dünya standartlarında üretim ve kontrol süreçlerine sahip üretim tesislerimizde geliştirdiğimiz çıplak metal ve ilaçlı stentler, dünyanın önde gelen klinik çalışmalarına konu oluyor. Dünyada olmayan ürünler üzerinde çalışıyoruz. Örneğin çok ince bir kateterin ucuna ultrason koyuyoruz. Damarın içini çekecek. Beyne girecek başka bir kateter projemiz var. Beyni açmadan ameliyat eder hale gelmemizi sağlayacak.”
Necla DALAN / VATAN
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM