Alfa Lipoik Asit(ALA) üzerinde yapılan çalışmalar sağlıklı kişilerde antioksidan korumaya yardımcı olarak günlük 50-100 mg alınmasının yeterli olabileceğini göstermektedir.
ALA glutatyon, CoQ-10, C ve E vitaminlerinin yeniden aktif besleyici haline gelmesini sağlar ve dokulardaki karotenoidleri korur.ALA aynı zamanda hem suda hem de yağda çözünebilen güçlü bir antioksidandır.
ALA kurşun, cıva, kadmiyum gibi ağır metallerle şelat oluşturarak bu ağır metallerin vücuda zarar vermeden uzaklaştırılmasını sağlar.
Alfa lipoik asit direkt ve indirekt olarak yağları korur. E vitaminini tekrar tokoferol formuna çevirir ve LDL kolesterolü oksidatif hasardan korur. Araştırmalar lipoik asidin okside LDL kolesterolü non-okside formuna çevirebileceği görüşünü desteklemektedir. Ayrıca ALA, vücudun en önemli antioksidanlarından ve detoksifiye edici ajanlarından birisi olan glutatyonun üretimine yardımcı olur.
Yaşlanma sürecine ve genel olarak vücut deformasyonlarına yol açan temel etmenler serbest radikal hasarı ve glikasyondur. Glikasyon, proteinlerin aşırı şekere reaksiyon vermesi sonucu oluşur ve bu prosesten en çok etkilenen de kolajendir. Glikasyon spontan olarak gelişir yani bu işlem için herhangi bir enzime gerek yoktur. Glikasyon en az serbest radikaller kadar zarar vericidir. ALA glikasyonu inhibe etmektedir.
Hücresel enerji siklusuna giren karbonhidratlardan ve yağ moleküllerinden ATP elde edilmesi ALA yardımıyla olmaktadır. Bu yüzden ALA yağ ve karbonhidratlardan ATP üretilmesinde rol alan bir koenzimdir. Kas hücrelerinin glikoz girişini azaltarak vücutta daha az yağ depolanmasını sağlar. Bu sayede beyin ve kas hücrelerinde enerji seviyelerini yükselterek egzersiz toleransını ve fiziksel aktivite dayanıklılığını arttırır.
İnsülin kullanan diyabet hastalarında kontrollü kullanılmalıdır.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM