Bilinenin aksine akne ve sivilcelerden karaciğer sorumlu değildir.
Hastalık daha çok ergenliğe girmiş (12-17) kişilerde, adet döneminde olan bayanlarda, kronik olarak toplumun %8 inde, 6 ayda bebeklerde görülmektedir.
İskandinav ülkelerinde akne problemi Akdeniz ülkeleri kadar yaygın değildir. Ülkemizde %80 görülme oranı vardır.
Akne ciltte bulunan kıl foliküllerinde bulunan yağ bezlerinden salgılanan sebumun atılamaması, yada fazla üretilmesi, dışarıdan kir,toz vb maddeler ile bu folikül çıkışlarının tıkanması sonucu sebum birikimi meydana gelmektedir. Sebum yağ karakterli bir maddedir. Cildi korumak için salgılanır. Tıkanan foliküller ucu açık olan komedon (siyah nokta) ya da kapalı olan akne ye dönüşür. Enfeksiyonlu sivilcelere ‘’püstül’’ denir.
Vücutta yağ oranı yüksek yerlerde çıkar. Yüzde “T Bölgesi”nde (burun, alın, çene). Arka Kol (pazuların arkası) Bölümünde, Kalçalarda, saç diplerinde çıkmaktadır.
Nedenleri;
-Böbrek üstü bezlerden salgılanan hormonlardaki dengesizlik yada normal artış
-Cilt yağlanması
-P. Acnes adlı bakterinin ciltte enfeksiyona yol açması
-Stres ve endişe
-yağlıaşırı yağlı Kozmetik ürünlerin kullanılması
-Adet döneminde görülen hormonal dalgalanmalar
-B12 vitamini ya da kortizon kullanımı.
-Vazelinli topikal preperatların kullanımı
Tedavi;
-Uzun bir tedavi süreci isteyen hastalıktır. Sabırla tedavi için titiz davranılması gerekir.
-Tedavide eğer bulgular kişi rahatsız edecek şekilde ağrı, leke bırakıyorsa doktora başvurmak gereklidir. Doktor hastanın durumunu analiz ederek kişiye uygun olan antibiyotiği önerebilir. Bu antibiyotik yine akne vulgarisin semptomlarına göre 2-3 ay arasında kullanılması gerekir.
-Bilinenin aksine diyet uygulamak yağlı yiyecekleri yasaklamak sivilce tedavisini etkileyen bir unsur değildir. Ne kadar yağlı yerseniz yiyin sadece kilo almanızı sağlayacaktır.
-Komedon (Siyah noktaların) dahi hasta tarafında sıkılmaması gerekir. Çünkü bu işlem sırasında akneye basınç uygulayan kişi enfeksiyonlu kısmın hepsini çıkaramamaktadır. İz bırakma riski artabilir.
-Kişi sabah-akşam periyoduyla günde 2 sefer yüzünü alkolsüz, parfümsüz varsa dezanfektan maddeler ile temizlenmelidir.
-Erkeklerde yüz sık sık traş edilmeli. Traş kılların tersi yönünde alınmamalıdır. Makine ile traş olmak yerine tek kullanımlık jiletler ile yapılması kontaminasyon riskini azaltmaktadır.
-Akne sorunu olan Bayanlar kozmetik ürünleri kullanmaktan sakınmalıdırlar. Kullanmak isteyenler yağ oranı düşük olan, alkol içermeyen, kapatıcı olmayan kozmetik ürünler satın alabilirler.
Kaynaklar;
Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nüket Eroğlu ‘’AKNE Röportajı’’ ; Saglık.net ; Sivilceler.net
Muhammed Harun BAYRAM
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM