Türkiye’nin önde gelen ilaç firmalarından Abdi İbrahim, Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi ‘AbdiBio’ nun temellerini 26 Haziran Cuma günü attı. Ocak 2017’de tamamlanıp faaliyete geçmesi planlanan tesisin İstanbul Esenyurt’ta yapılan temel atma törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Ak Parti 23.Dönem Milletvekili Ecz.Mehmet Domaç, Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu Başkanı Prof.Dr Özkan Ünal, Başkan Yardımcısı Uzman Dr. Muhammed Ali Oruç, Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gürsöz, Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nesrin Barut Esirtgen, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Kamil Esirtgen, Cenan Esirtgen, İbrahim Barut ve Erman Atasoy ile çok sayıda davetli katıldı.
1912 yılından bu yana faaliyet gösteren Abdi İbrahim, Türkiye'nin ihtiyacının tamamına yakınının ithalatla karşılandığı biyoteknolojik ilaçları üretmek için 100 milyon dolarlık bir yatırıma imza attı. Biyoteknolojik ürünler; canlı organizmalar kullanılarak biyoteknolojik yöntemler ile üretilen makro moleküllerdir. Bu teknoloji, vücudun kendi ürettiği doğal protein ve hormonların laboratuvar ortamında hücre kültürleri tarafından üretilmesine olanak sağlamaktadır. Biyoteknolojik ürünler, zorlu aşamaları içeren bir geliştirme süreci sonunda elde edilmekte olup, kimyasal yöntemlerle üretilen ilaçlar tarafından tedavi edilemeyen birçok hastalık için çözüm sağlamaktadır.
Törene katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, biyoteknoloji alanında Türkiye’nin çok geç kaldığını, açığın ise hızla kapatılacağını belirtti.
Müezzinoğlu ayrıca Abdi İbrahim’in, ilaç sektöründeki 100 yılı aşkın faaliyetiyle Türkiye’nin önemli şirketlerinden biri olduğunu belirterek, biyoteknolojik ilaç üretim tesisinin yapımı ve çalışmalarından dolayı Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut’a teşekkür etti. İlaç sektörünün önemine vurgu yapan Müezzinoğlu, “2005 yılında 6.5 milyar civarında olan dünya nüfusunun 2020 yılında 7.4 milyar olacağı projeksiyonu var. 65 yaş üstü nüfusun yüzde 9-10’lara ulaşacağını bu projeksiyonlar gösteriyor. Dolayısıyla 65 yaş üstü nüfusun sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için daha çok ilaç tükettiği süreci önümüzde görüyoruz. Yaşam süresinin uzaması bilimin insanlığa yapabileceği en büyük destek ve katkıdır. Bunun gereklerini Türkiye olarak yapmak durumundayız” dedi.
Biyoteknolojinin, Türkiye’nin çok geç kaldığı ancak asla vazgeçemeyeceği alanlardan biri olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, “Dünya özellikle son 50 yılda biyoteknolojiyi konuşurken, biz yeni yeni konuşmaya başladık. Geri kalmanın, geç kalmanın hüznünü yaşamaktansa geleceğe daha çok umutla bakan, tüm dinamiklerimizi devreye sokan bir anlayışla bu alandaki açığımızı hızla kapatacağız” diye konuştu.
Bakan Fikri Işık da, tesis tamamlandığında, büyük oranda ithal edilen bioteknolojik ilaçların Türkiye’de üretilebileceğini ifade etti. Işık, “İnanıyorum ki burada üretilecek ilaçlar sadece ülkemizde değil yurtdışına da ihraç edilecek, ülkemizde önemli bir sorun olan cari açığın da düşürülmesine katkı sunacak” dedi.
Törende konuşan Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ise Türk ilaç sektörünün geleceği için umut verici bir adım olarak nitelendirdikleri yeni tesiste, kimyasal yöntemlerle üretilen ilaçlar tarafından tedavi edilemeyen; kanser, diyabet, romatizma, merkezi sinir sistemi ve kan hastalıklarında kullanılan biyoteknolojik ilaçları üreteceklerini kaydetti.
Dünyada en çok kullanılan 10 ilaçtan 7'sinin biyolojik kökenli olduğunu ve dünya ilaç pazarında bir 'biyoteknolojik devrim'in yaşandığını kaydeden Nezih Barut, "Dünya ilaç pazarındaki gelişmelere paralel olarak bugün Türkiye'de %23 seviyelerinde pazar payına sahip olan biyoteknolojik ilaçların, önümüzdeki dönemde kullanıma sunulacak yeni biyoteknolojik ürünler ile %30'ları aşması bekleniyor" dedi.
Bugün Türkiye'de biyoteknolojik ürünlerin neredeyse tamamının ithal edildiğine dikkat çeken Nezih Barut, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir büyüme süreci yakalayabilmesi için sanayimizin daha yüksek katma değer sağlayan ve ileri teknolojiye dayanan bir yapıya dönüşmesi gerekmektedir. İlaç sektöründe son 1 yılda yaklaşık 3,8 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Bu rakamın % 35'lik kısmını ise biyoteknolojik ilaçlar oluşturdu. Dolayısıyla biyoteknoloji alanında gerçekleştirilecek üretim ve ihracat, ekonomimizin en önemli gündemi olan cari açığın da ilacı olacaktır."
AbdiBio'da üretilecek biyoteknolojik ilaçların Türkiye'de kullanıma sunulmasının yanı sıra ihraç edilmesinin de hedeflendiğini aktaran Nezih Barut, "Üreteceğimiz biyoteknolojik ilaçları yurtdışında faaliyet gösterdiğimiz ülkelere de ihraç etmeyi planlıyoruz. Böylece ithalatın azalmasında olduğu gibi ihracatın artmasında da rol oynayarak, cari açığın düşürülmesi için çift yönlü bir katma değer yaratmak istiyoruz" diye konuştu.
İlaç sanayinin kendini devamlı yenilemek, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere de en hızlı şekilde uyum sağlamak zorunda olduğuna işaret eden Nezih Barut, bu yeni alanlardan biri olan biyoteknolojide, üretim tesisinden çalışanına kadar her konunun özel bir uzmanlık gerektirdiğini söyledi.
Dünya standartlarında ve yüksek teknolojiye sahip olacak AbdiBio adlı yeni tesiste, hücre bankasından başlayarak nihai ürüne kadar tüm üretim süreçlerinin gerçekleşeceğini belirten Barut, "Sadece yüksek teknolojiye sahip dünya standartlarında bir tesis kurmuyoruz, yetişmiş insan gücünün az olduğu bu alanda yeni uzmanlar yetiştirerek, sektörümüze ve ülkemize de katkıda bulunacağız" dedi.
Törende konuşan Abdi İbrahim Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Cenan Esirtgen de, biyoteknolojik ilaç alanındaki yatırımların hem Türkiye hem de Türk ilaç sektörünün geleceği için son derece önemli bir adım olduğuna inandıklarını söyledi. Biyoteknolojik ürünlerin dünya ilaç sektöründe gün geçtikçe önem kazandığını kaydeden Cenan Esirtgen, "Ülke olarak henüz yolun başında olduğumuz biyoteknoloji alanında yetkinliklerimizi hızla geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye'de bilim insanları ve akademik dünya ile işbirliğinin önünü açacak olan biyoteknoloji, ilaç sektörüne de büyük bir dinamizm kazandıracaktır" dedi.
İvek’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ecz. Mücahit Yinanç, İvek Kongre Genel Sekreteri Yard.Doç.Dr Mahmut Tokaç ve Dernek Müdürü Seda Gören Bölük tarafından temsil edildiği temel atma töreninin ardından ekibimiz Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu Başkan ve Başkan Yardımcılarıyla beraber, Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut öncülüğünde Abdi İbrahim Ar-GE merkezini de ziyaret ederek ilaç araştırma çalışmalarıyla alakalı ayrıntılı bilgi aldı.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM