3D yazıcılar tıp alanındaki kullanımlarını artırmaya devam ediyor ve neredeyse her gün bir ilke imza atarak kullanım alanlarının ne kadar geniş ve kendilerinin de ne kadar işlevsel olduğunu ispatlıyorlar.
Son olarak tıp tarihinde ilk kez, göğüs kafesinde sarkoma olarak adlandırılan bir tümör gözlemlenen bir hastaya yerleştiren göğüs kemiği ve kaburga kemikleri ile ne kadar başarılı işlere imkan verdiklerini ve tıp tarihini değiştirdiklerini bizlere gösteren 3D yazıcılar, bir kanser hastasının da hayatını kurtarmış oldu.
54 yaşındaki İspanyol hastanın göğüs kafesinde büyüyen tümör, göğüs kemiğini sarmış ve göğüs kafesi ile bütünleşmiş durumdaydı ve doktorlar tümörü alabilmek için iskeletinin göğüs kısmının büyük bir bölümünü çıkartmak zorunda olduklarını ifade etti.
Göğüs kafesi karmaşık bir yapıdadır ve yerine yerleştirilebilecek implantlar yapmak son derece zordur. Bu gibi durumlarda göğüs kafesinin karmaşıklığından dolayı düz titanyum plakalar kullanılır ve iskeletin bütün halde kalması sağlanırdı ki; bu plakalar çeşitli komplikasyonlara ve sorunlara yol açabilen çok da işlevsel bir çözüm değildi.
3D yazıcıların sunduğu imkanlar ile ise artık her hasta için özel olarak üretilen düşük maliyetli ve hızlıca elde edilebilen implantlar yapabiliyor ve bunları kendisi için özel olarak hazırlanmış hastalara yerleştirebiliyoruz.
Salamanca Üniversitesi Hastanesinde bulunan ekip, Avustralya Melbourne’de bulununan Anatomics isimli tıbbi malzeme şirketi ile iş birliği yaparak hastanın göğüs kemiği ile göğüs kafesinin 3D yazıcı ile titanyum bir modelini üretmiş.
Yüksek çözünürlükte tarama ekipmanları ile hastanın göğüs kafesinin bir modelini çıkartan doktorlar, bu model sayesinde tümörün nereye tutunduğunu ve hastanın göğüs kemiğini nereden kesmeleri gerektiğini belirlemiş.
Ayrıca bu model Anatomics ekibine hastanın göğüs yapısı ve diğer kemiklerle kusursuz şekilde birleşebilecek bir model yapma imkanı da vermiş ki bu model daha sonra göğüs kemiği kesilen hastaya takılacak.
Implantı oluşturabilmek için Anatomics ekibi, modeli CSIRO’nun 3D laboratuvarına göndermiş ve CSIRO ekibi de 1.3 milyon Dolar değerindeki, metal tozlarını elektron ışınları ile eriterek katman katman 3 boyutlu objeler oluşturabilen Arcam yazıcılı 22 numaralı laboratuvara taşımış.
Laboratuvar 22 daha önce başka bir hasta için de titanyum topuk kemiği üretmiş ve zaten bu konudaki başarısını ispatlamıştı.
3D yazıcı ile üretim işi bittiğinde de tamamlanan implant Salamanca’ya geri gönderilmiş ve hastanın göğsüne yerleştirilmiş. Belirtilene göre operasyonun üzerinden iki hafta geçmiş ve taburcu edilen hastanın durumu gayet iyi.
Kaynak: Webtekno
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM