Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bütçede sağlıkçalışanlarına yeterli pay ayrılmadığı iddiasıyla Meclis önünde gerçekleştirilen oturma eylemine ilişkin olarak, "Bizim kapılarımız, her zaman açık; asla kapalı olmadı. Meclis önüne gelmek yerine Bakanlığın sıcak mekanlarında onları ağırlamak isteriz. Olmamasını temenni ederdim" dedi.
Müezzinoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda SağlıkBakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi üzerine sunum yaptı.
Sunum öncesinde, bu yıl içinde yaşamını yitiren CHP milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nu bugün bir kez daha rahmetle andığını belirten Müezzinoğlu, "Aslanoğlu kardeşimize Rabbim gani gani rahmet eylesin. Gerçekten, siyasette parti anlayışlarının ötesinde, çalışkanlığı ve katkılarıyla har zaman yad edeceğimiz bir arkadaşımız" dedi.
Bugünkü sunumuna Aslanoğlu'nun eksikliğini hissederek başladığını dile getiren Müezzinoğlu, ailesine ve yakınlarına bir kez daha sabır diledi. Müezzinoğlu, "Umarım buradaki arkadaşlarım da birgün kaybolduğunda, bizim arkamızdan da böyle yad edilen süreçler olur" diye konuştu.
Sağlığın geliştirilmesine katkı sağlayan tüm sağlık emekçilerine de teşekkürlerini sunan Müezzinoğlu, sağlıkemekçisinin alın terinin sadece yasal ve maddi düzenlemelerle karşılanabileceği kanaatinde olmadığını bildirdi. Müezzinoğlu, bu sabah bütçede sağlık çalışanlarına yeterli pay ayrılmadığını iddia ederek Meclis önünde yapılan oturma eylemine ilişkin olarak da şunları kaydetti:
"Sağlık Emekçileri Derneği'ne arzu ederdim ki, az önce Hasip Kaplan bize geldi görüştüler. Bizim kapılarımız, onların Bakanı olarak her zaman açık; asla kapalı olmadı. Bu saatten sonra da onları dinleriz, yapabileceğimizin azamisini yapma gayreti içinde oluruz. Meclis önüne gelmek yerine Bakanlığın sıcak mekanlarında onları ağırlamak isteriz. Olmamasını temenni ederdim.
Erdal Turan hastanede, kendisi 40 yaşında. Biber gazından etkilendi ve Ankara Numune ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde. Genel durumu iyi. Yılmaz Bozkurt, 50 yaşında ve biber gazından etkilenme var. Genel durumu iyi. Olay yerinde de iki ambulans tedbir amaçlı bekletiliyor. Keşke, hem böyle bir eylemle değil; daha birbirini anlayan, dinleyen ve imkanlarımız ölçüsünde de çözüm üreten bir yapıyla, hem Meclis hem de Türkiye kamuoyunun önüne çıkabilseydik. Bizim kapılarımız, onlarla görüşmeye ve istişareye açık..."
-Sağlıkta Dönüşüm 11. yılında
Konuşmasının ardından sunumuna geçen Müezzinoğlu, açıklayacağı verilerin ilk 9 aylık verilerin son iki aya projeksiyonu ile elde edildiğini belirterek, 2015 yılına ait sağlık hizmet sunumu verilerinin hedef olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı verilerine, SSK dahil kamudan devralınansağlık tesisleri donanım ve personel sayılarının da dahil edildiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına hizmet sunumu için ayrılan finansmanla ilgili olarak merkez yönetim bütçesinin, 2014 yılı için 18 milyon 647 bin TL ve 2015 için 20 milyon 378 bin TL olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, döner sermaye bütçesinin 2014 için 21 bin 443 bin TL, 2015 yılı için 22 milyon 732 bin TL olarak belirlendiğini bildirdi.
Müezzinoğlu, Sağlıkta Dönüşüm Programının 11. yılına geldiğini ve bu süre içinde önemli çalışmalar yapıldığını ifade ederek, aşılama hizmetleri hakkında da bilgi verdi. Türkiye'nin en geniş aşılama programı uygulayan ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Müezzinoğlu, aşılama hizmetlerinin tamamen ücretsiz yapıldığını, erişkin aşılama programlarının geliştirildiğini, dünyada ilk kez karekod destekli elektronik aşı takip ve soğuk zincir izleme sistemini uyguladıklarını söyledi.
Bakan Müezzinoğlu, yeni doğan ve doğuştan kalça çıkığı tarama programını, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerini genişlettiklerini belirterek, işitme taramasını okul çağındaki çocuklarında yaygınlaştırdıklarını anlattı.
Okul öncesi çocuklarda kırma kusurlarına yönelik görme taraması ile ergen sağlık danışma merkezlerinin de yaygınlaştırıldığını aktaran Müezzinoğlu, bu yıl 5,6 milyon ilköğretim öğrencisine ve 2 milyon yetişkine diş bakım seti dağıttıklarını kaydetti. Müezzinoğlu, toplam 72 ilde 238 sağlık tesisinde 986 yatakla Anne Oteli hizmeti verildiğini de anımsattı.
-"Sezaryen oranları mahçup ediyor"
Türkiye'de sezaryen oranlarının yüksek olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, "Sağlık açısından mahçup olduğumuz, dünya bilim çevrelerinde de bizim başımızı öne eğdiren sezaryende sosyal endikasyon, risk oluşturuyor" dedi.
Türkiye'de doğumların yaklaşık yarıya yakının sezaryen ile yapıldığını anlatan Müezzinoğlu, "Sezaryen ile doğum, sonraki doğumlarda sezaryen ihtiyacını artırıyor. Primer sezaryen olarak adlandırılan ilk sezaryenin kadının sağlığını riske sokacak şekilde gereksiz yere yapılmasını önleme kararlılığındayız. Buna yönelik projelerin alt yapısını oluşturmaya çalıştık, önümüzdeki yıl da uygulamaya geçeceğiz" diye konuştu.
-Aile hekimi sayısı 22 bin 467'e ulaştı
Müezzinoğlu, aile hekimi sayısının 2014 yılında 22 bin 497'e ulaştığını, aile hekimi başına düşen nüfusun 2017 yılına kadar 3 binin altına indirmeyi hedeflediklerini belirterek, aile hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneleri hazırladıklarını söyledi.
Aile hekimliği hizmetlerinin aile hekimliği uzmanlarınca verilmesi için uzmanlık eğitimini teşvik ettiklerine işaret eden Müezzinoğlu, görüntüleme hizmetlerinin verilmesini yaygınlaştırdıklarını, aile hekimlerini diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi gibi personel ile desteklemeyi planladıklarını bildirdi.
Müezzinoğlu, birinci basamak sağlık tesislerini de yenilediklerinin altını çizerek, aile hekimlerine çalışacakları yere ilişkin fiziki şartları içeren çeşitli sorumluluklar verildiğini hatırlattı. Burada standart sağlanmasında çok ciddi sorunlar ile karşılaşıldığını belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Burada üç farklı yapı oluştu. Bir kısmını yerel yönetimler şekillendirmeye çalışıyor, bir kısmını bazı bölgesel dinamikler şekillendirmeye çalışıyor, bir kısmını da aile hekimleri kendi dinamikleri ile şekillendirmeye çalışıyor.
Burada, kamu adına saygın bir standardımızın olmasını arzu ediyoruz. O nedenle önümüzdeki iki yılın içinde büyük oranda, toplum sağlığı ya da aile sağlığı merkezleri şeklinde üçlü-dörtlü-beşli aile hekimlerimizin olduğu ve diğer yardımcı sağlık hizmetleri de verebileceğimiz, örneğin diş muayenesinin de yapılabileceği saygın birimlerin oluşmasını hedefliyoruz.'
Aile hekimlerinin mesai saatleri ve nöbetlerinin çok tartışıldığını anımsatan Müezzinoğlu, "Aile hekimlerini, toplumun karşısına daha geniş bir muhatapla taşımak istiyoruz. onun için hafta arası günlerde sabah 08.00-akşam 08.00 gibi; cumartesileri de yine aynı saatleri içeren nöbetlerle istiyoruz ki, aile hekimlerimiz daha dinamik olsun."
-Sigara yasaklarına yeni düzenleme planlanıyor
Müezzinoğlu sağlıklı yaşam programları konusunda destek beklediklerini vurgulayarak, sağlıklı beslenme ve yeterli fiziksel aktiviteye ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti. Öncelikle sağlıklı bir yaşam kültürünün geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Müezzinoğlu, bu yıl 81 ilde hafta sonu yerel yönetimlerin desteğiyle yürüyüşler yapıldığını söyledi.
Bu kapsamda obezite ile mücadele programı, diyabet önleme ve kontrol programı, tütünle mücadele programı, kalp ve damar hastalıklarını önleme ve Kontrol Programı, Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel İttifak ile Ruh Sağlığı Kontrol Programı'nın yapıldığını anlatan Müezzinoğlu, "Kabaca toplumumuzun üçte biri normal kilolu, üçte biri fazla kilolu ve üçte biri de obez. Biz, en az yarısını, normal kilolu noktaya taşıyacak projeleri birlikte başarabilme hedefimiz var. 2017 yılına kadar obez nüfus oranını yüzde 25'e indirmeyi hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.
Sağlıklı beslenme ve Obezite Danışma Birimleri ile 130 bin kişiye ulaşıldığını belirten Müezzinoğlu, fiziksel aktivite rehberlerini hazırladıklarını söyledi.
Ekmekte kepek oranının daha da artırılması ve tam buğday ekmeğin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını vurgulayan Müezzinoğlu, "Hazır gıdalarda trans yağların kullanılmasını engellemeyi planlıyoruz. Toplu yemek tüketilen yerlerde sağlık menü uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz. Çocuklarımıza okullarda sağlıklı beslenme bilinci oluşturuyoruz. Yüksek enerjili gıdaların tüketiminin azaltılması için çalışıyoruz" diye konuştu.
Müezzinoğlu, Türkiye'de günlük tuz tüketiminin DSÖ tavsiyelerinin üç katı olduğuna dikkati çekerek, daha az tuz tüketimi sağlamak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yeni uygulamalara geçileceğini bildirdi. Yüksek enerjili gıdaların tüketiminin azaltılmasını amaçladıklarını dile getiren Müezzinoğlu, özellikle sağlıklı beslenme fiziksel aktivite konusunda medyadan destek istediklerini kaydetti.
Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı'nı tüm paydaşlarla birlikte uyguladıklarının altını çizen Müezzinoğlu, tütünle mücadelenin aynı ciddiyet ve kararlılıkla süreceğini ifade etti.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Şu anda yerel yöneticilere genelge ile açık alan, kafeteryalar, açık alan restoranlar, AVM'ler, hastaneler ve cami avlularındaki yeni düzenlemeleri de gönderdik. Önümüzdeki dönemde yapılacak düzenlemede, kapalı alanlarda sigara içimine verilen cezaların, bu tür düzenleme alanlarına da yansıtılmasıyla ilgili bir çalışmayı TBMM'ye getirmeyi düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.
Çocuğun Psiko-Sosyal Gelişimin Desteklenmesi Programı'nı yaygınlaştırarak ruhsal bozukluklara erken müdahale edileceğini ifade eden Müezzinoğlu, intiharların önlenmesi için krize müdahale birimlerinin yaygınlaştırılacağını da vurguladı. Müezzinoğlu, afetlerde Psiko-Sosyal Destek Programları'nın da geliştirileceğini aktardı. Müezzinoğlu, çocuğa yönelik istismarla etkin mücadelenin bir parçası olan Çocuk İzlem Merkezleri'ni aktif olarak kullanmaya devam edileceğini söyledi.
Öte yandan, bağımlılıkla mücadele kapsamında, bilimsel danışma kurulları oluşturduklarını anlatan Müezzinoğlu, hedef gruplara yönelik farkındalık eğitimleri düzenlediklerini; tütün, alkol, uyuşturucu ve diğer madde kullanımlarını azaltmak için risk faktörleri ile mücadeleye devam ettiklerini söyledi. Müezzinoğlu, bağımlılıkla mücadelede eğitim kurumlarına yönelik tedbirleri artırdıklarını, hükümet olarak Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'ni kurduklarını bildirdi.
-Kanser taramaları
Müezzinoğlu, 81 ilde aktif kanser kayıtçılığı yöntemiyle veri toplandığını belirterek, "En sık görülen meme, rahim ağzı ve kalınbağırsak kanserlerine yönelik yaygın taramalara başlıyoruz. Meme kanseri taraması için mobil araçlarla vatandaşlarımızın ayağına gidiyoruz. Kanser konusunda araştırmaların ve her türlü ilerlemelerin destekleneceği bir yapı oluşturuyoruz" diye konuştu.
Evde sağlık hizmetlerinin çerçevesinin yeniden gözden geçirileceğini de ifade eden Müezzinoğlu, "Bunu yeniden gözden geçirerek, yol haritasını ve uygulama genelgesini önümüzdeki iki üç ay içerisinde yeniden oluşturacağız" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şebeke sularının kontrolü, takibi ve sorunlarını yerel yönetimlerle paylaşıp, kamuoyuna açık hale getirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Yerel yöneticilerimizin, bu anlamda belirli bir süre içinde dinamiklerini ideal noktaya taşımalarını, ondan sonra da verilerin kamuoyu ile paylaşılacağını bilmelerini istiyoruz" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi üzerine yaptığı sunumda, halk sağlığı tehditlerini izlemek ve yöneltmek üzere 7/24 esasına göre çalışan "Erken Uyarı Cevap Sistemi"ni hayata geçirdiklerini anımsatan Müezzinoğlu, halk sağlığına yönelik tehditleri erken tespit ederek kaynağında kontrol ettiklerini söyledi.
İçme ve kullanma sularının kontrolüne önem verdiklerinin altını çizen Müezzinoğlu, şebeke sularının coğrafi bilgi sistemi üzerinden etkin ve risk haritalarının oluşturulması sürecini başlattıklarını bildirdi. Müezzinoğlu, ambalajlı suların elektronik takip sistemi ile izlenmesini sağladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Özellikle şebeke sularının kontrolü, takibi ve sorunlarını yerel yönetimlerle paylaşarak, artık kamuoyuna açık noktaya taşımayı hedefliyoruz.
Yerel yöneticilerimize de bu anlamda belirli bir süre içinde dinamiklerini ideal noktaya taşımalarını, ondan sonra da verilerin kamuoyu ile paylaşılacağını bilmelerini istiyoruz. Çünkü bizim için toplum sağlığı önemlidir."
Sağlıklı bir birey ve toplum için çok paydaşlı sağlık sorumluluğunu geliştirme programının üzerinde durduklarını dile getiren Müezzinoğlu, bu kapsamda yerel yönetimler, çeşitli bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket edileceğini ifade etti.
-Kişi başı hekime müracaat aynı kaldı
Müezzinoğlu, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları için alt yapının tamamlandığını, yasal düzenlemenin bittiğini belirterek, sertifikasyon standartlarının belirlenmesinde son aşamaya gelindiğini anlattı.
Ebola ve MERS virüslerine yönelik olarak acil eylem planlarının hazırlandığını, gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Müezzinoğlu, bu konuda kamuoyunun paniğe sürüklenmemesi gerektiğine dikkati çekti. Bu aşamada, başarılı bir yol izlendiğini aktaran Müezzinoğlu, hudutlarda bu konuda her türlü tedbirin alındığını, yurt dışına gidenlere aşılamaların yapıldığını belirtti.
Müezzinoğlu, bu konuda "444 77 34" numaralı Seyahat Sağlık Danışma Hattı ile vatandaşlara hizmet verildiğini anımsattı.
Kişi başı hekime müracaatın 8.2 olarak stabil kaldığını dile getiren Müezzinoğlu, bakanlık hastanelerindeki nitelikleri yatak sayısını artırmaya çalıştıklarını söyledi. Müezzinoğlu, şu anda 11 bin 672 yoğun bakım yatağı bulunduğunu ifade etti.
-"29 sağlık bölgesinde palyatif bakım merkezi açılacak"
Türkiye'de 29 sağlık bölgesinde en az 2 hastanede palyatif bakım merkezi açmayı planladıklarının dile getiren Müezzinoğlu, hastanelerdeki tıbbi teknoloji kullanımlarının da denetim altında olduğunu vurguladı.
Organ nakli sayısının artırılabilmesi için farkındalık artırıcı çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Müezzinoğlu, TÜRKÖK Projesi'nde yol haritasının belirlendiğini bildirdi. Müezzinoğlu, "Türk Kızılayı'na son üç ayda gelen rakam, 11 bin civarında kemik iliği bağışçısı olabileceğini belirten insanımız oldu" dedi.
Sağlık Tesisi Verimlilik Değerlendirmesi'nin kamu verimlilik ödülüne layık görüldüğünü dile getiren Müezzinoğlu, hastanelerde klinik kalite standartlarının geliştirilmesine önem verildiğini söyledi.
Müezzinoğlu, özellikli hizmetlerde bölgesel yaklaşım ile ilgili olarak yeni düzenlemeler yapıldığını belirterek, "Dün yine Meclis'te bu konuda teşvikleri içeren yeni bir düzenleme yaptık. Burada, özellikli hizmetlere ek ödeme, döner sermaye paylarını artıracak stratejileri de önümüzdeki dönemde uygulayacağız" diye konuştu.
-Gece uçuşlu helikopterler geliyor
Akılcı ilaç kullanımına önem verdiklerinin altını çizen Müezzinoğlu, reçete bilgi sistemi ve ilaç takip sistemi hakkında bilgi verdi. Müezzinoğlu, telefonlara yüklenilen bir uygulama ile ilacın sahte olup olmadığının ve tüm detayların öğrenilebileceğini söyledi.
112 acil sağlık hizmetlerinde önemli başarı elde edildiğini anlatan Müezzinoğlu, gece uçuşlu helikopter ambulansların planlandığını bildirdi. Müezzinoğlu, bunun 2015'in başında belirli noktalarda gece ambulans helikopterlerin hizmete gireceğini belirtti.
-Yeni yılda da Gemi Hastane Projesi'ne devam
Müezzinoğlu, şehir hastaneleri hakkında da bilgi vererek, bu kapsamda 17 projenin sözleşmesinin imzalandığını, 41 projenin çalışmalarına devam edildiğini bildirdi.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın kurulduğunu da anımsatan Müezzinoğlu, çok paydaşlı sağlıksorumluluğunu geliştirme programı kapsamında, bisiklet yolu yapan yerel yönetimlere bir milyon bisiklet verilmesinin planlandığını kaydetti.
Gemi Hastane Projesi'ne devam edildiğini de belirten Müezzinoğlu, plazma franksiyon ürün tesislerini kuracaklarını, kanser başta olmak üzere bütün hastalıkların erken tanı ve taramasında son teknolojiye uygun kişiye özgü tedavi kitlerinin geliştirilmesine 2015'te başlayacaklarını söyledi.
Yurt içinde aşı üretimi yapmayı planladıklarını da dile getiren Müezzinoğlu, yerli orjinal insülin üretimini başlatacaklarını, bunun belli bir olgunluğa geldiğini bildirdi. Müezzinoğlu, Ürün Takip Sistemi'nin kurulması için de çalışmalara devam ettiklerini ifade ederek, sağlıkTV, gebeTV, SABİMTV'nin kurulduğunu kaydetti.
Bakan Müezzinoğlu, sağlık turizmini de geliştirdiklerini belirterek, sağlık turizminden 2023 yılında 20 milyar dolar gelir hedeflediklerini söyledi.
Sağlık Bakanlığı 2015 Yılı Bütçe Sunumu için tıklayınız.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM