Bilim adamları, İtalya'nın Toskana kenti açıklarındaki bir antik Roma gemi batığında buldukları 2 bin yıllık ilaç tabletlerinde çok sayıda farklı bileşene rastladı.
"Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, küçük bir kutu içinde bulunan 6 tablet, hayvan ve bitki yağlarının yanı sıra çam sakızı ve çinko içeriyor.
Tabletlerin göz enfeksiyonunun tedavisi için kullanıldığı sanılıyor.
Pizza Üniversitesi Kimya Bölümünden Prof. Maria Perla Colombini, yaklaşık 2 bin yıllık ilaçların yapımında bu kadar fazla madde kullanılmasının son derece şaşırtıcı olduğunu söyledi.
Tabletlerden aldıkları örnekleri kütle spektrometresi ile incelediklerini belirten Colombini, ilaçlarda antibakteriyal özelliğe sahip çam sakızının yanı sıra, nişasta, havuç, turp, maydanoz ve zeytin gibi bitki yağları, hayvan yağı ve çinko bulduklarını söyledi.
Toskana Arkeoloji Enstitüsü'nden Gianni Giachi ise elde edilen bulguları Theophrastus, Yaşlı Plinius ve Dioscorides gibi tarihçilerin yazdıkları ile karşılaştırdıklarını söyledi.
Giachi, tarihçilerin çinkonun özellikle göz hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını yazdığını belirtti.
Tabletlerin içinde bulunduğu geminin, M.Ö 140-130 yıllarına ait olduğu ve Yunanistan'dan Akdeniz'deki diğer ülkelere ticari mal taşıdığı sanılıyor.
Gemi enkazı, 1974'te Toskana kenti açıklarında bulunmuştu.
TIMETURK HABER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM