F Vitamini

{{ '2012-01-18 12:45:12' | moment }}

F vitamini tam olarak vitamin kabulü görmemektedir. Doymamış yağ asitlerinin bir türevidir. Alınan besinlerden %1-2 oranında temin edilmesi neticesinde vücut için yeterli olacaktır.

Kullanımında herhangi bir kısıtlama bilimsel olarak belirtilmemiştir. Ancak yağ yapısı yoğun yiyeceklerde bulunduğu için gıdalarla alımı sırasında kilo artışına sebebiyet verebilir. Doğal olarak bitkisel yağlar, buğday tohumu, keten tohumu, yalancı safran, soya fasulyesi, fındık, ayçiçeği çekirdeği, ceviz, badem gibi gıdalarda bulunur.

Cildin su tutuş kapasitesi ve de dolayısıyla gerginliği bu vitaminin işlevinin bir sonucudur. Kremlerin terkibine anti-aging özelliği ile dahil olmaktadır. Hücrelerin yeterli oranda çalışması ve oksijenlenmesi, salgılama sistemi ve de kan basıncını düzenlemede etkileri söz konusudur. Kolesterol taşıyıcı etkisi ile aterosklerozu da önlemeye yardımcıdır. Eksikliğinde saç kaybı ve egzama görülebilir.  Hücre yaşlanması üzerindeki etkileri de bahsettiğimiz etkilerinin neticesi olarak ortaya çıkar.

 

Ayşe Esra GÜLER 

İVEK © 2016   /   Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
0212 4106040 bilgi@ivek.org.tr

Merkez Mahallesi Esenler Cd. 5/1 Sk.
No: 10/110 Bağcılar/İSTANBUL